Lapsen elämää Norlandia Linnassa

Linnan uutiset ovat siirtyneet Instagramiin @norlandia_linna ! Sieltä pääset seuraamaan touhujamme lähes reaaliajassa.

Jatkossa voit seurata Norlandia Linnan tapahtumia Instagramissa:

@norlandia_linna 

 

Viikko 3

Lumisadetta ja pakkasta - aivan ihana talvisää hellittelee meitä tänä talvena!

Punaisessa salissa on viikon aikana askarreltu Go Green -teemaan vihreitä lyhtyjä, joogatunti eläinjoogaa, maalattu ja ulkoiltu.

Punainen sali, pienet 

 

Tällä viikolla Keltaisessa Salissa on leikitty paljon lumileikkejä ja tehty joukolla taidetta kierrätysmateriaaleista. Ryhmässä on myös käynyt paljon vierailijoita muista ryhmistä, joten touhua on riittänyt.

Keltainen sali

 

 

Uusi vuosi ja uudet kujeet - niinhän sitä sanotaan. Uuden vuoden jälkeen Linnassa oli lapsia jonkin verran hoidossa. Paljon ulkoiltiin, pelattiin lautapelejä, käytiin kaupassa hakemassa leffaherkkuja ja pidettiin leffailtapäivä.

Viikko 2

7.1.2019 alkoi jälleen toiminta täydellä teholla. 

Punaisessa salissa pienillä on ollut kaikenlaista tohinaa. On ollut temppurata, naamiaiset, eväsretki sisällä ja paljon ulkotouhuja.

 

Keltaisen salin vuosi alkoi notkeissa merkeissä eläinjoogaa venytellen ja huipentui perjantain leffapäivään.

Keltainensali

Punaisessa tornissa Kalojen pienryhmä aloitti tällä viikolla talviaskartelut. Kartongista, vessapaperirullista, valkoisesta maalista syntyivät persoonalliset lumiukot lumisateessa. Retkeiltiin myös lähiympäristössä ihmettelemässä jäätynyttä vettä ja märkää lunta suojakelillä.

 
Punainentorni, kalat
 
 
Joululoman jälkeen Pandoilla on ollut kivat kaverileikit ja askartelupuuhat sokerilla, suolalla sekä vedellä.
 
Punainentorni, pandat
 
Viskarit ovat ulkoilleet paljon, käyneet kävelyretkellä ja askarrelleet talvimaisemia.
 
 
Eskarit jatkoivat eskarikirjaa. U-kirjaimeen tutustuttiin monin eri tavoin ja sen kirjoittamista harjoiteltiin erilaisilla tehtävillä. Matikassa harjoiteltiin käsitteitä enemmän, vähemmän ja yhtä monta.
 
Pienissä ryhmissä kokeiltiin medialeikkiä. Oli hauska katsoa itseään TV:stä, kun käveli vaikka kuussa tai sukelteli meren pohjassa. Vihreä viltti kadotti osan vartalosta - kylläpä meitä nauratti!
 
Askartelimme oma nimi -lumiukkoja ja rumpukapulat sanomalehdestä. Viikko huipentui metsäretkeen pitkästä aikaa. Oli ihanan hämärä metsä mennessä ja aurinko paisteli palatessa. Koko viikko on ulkoiltu paljon ja nautittu lumesta.
 
 
Linnan eskari, eskarit

 

VUOSI 2019 

Viikko 48

"On villiä melskettä, helinää, helskettä pienten tiukujen..."

Tenava-Linnan päiväkoti on saanut jouluisen asun ihan joka ryhmään. On tonttuja, itsenäisyyspäivän kynttilöitä, tonttuovia ja vaikka mitä!

Punaisen salin pienet ovat pelanneet pallopelejä, askarrelleet, laulaneet ja leikkineet. Myös maanantaina aloittava uusi ryhmäläinen kävi tutustumassa.

 

Keltaisen salin väki on viettänyt pikkujouluja. Kuusen alta löytyi lahjoja, joita availtiin innokkaasti. Pikkujoulut huipentuivat rauhalliseen, yhteiseen joulupuurolounaaseen. On askarreltu lumiukkoja, etsitty joulujuhlapaikkaa ja laulettu joululauluja. Välillä on tonttuja näkynyt ryhmässä (aikuistonttujen lisäksi).

keltainensali, pikkujoulut

 

Punaisessa tornissa Kalat -ryhmä ihasteli metsäretkellä lumisadetta. Oi, sataisi vaan ja paljon! Askarreltiin itsenäisyyspäivän kynttilöitä ja tonttuja. Saatiin myös kirje tontulta.

punainentorni, kalat, lumisade, jouluaskartelu

 

Pandat -ryhmä on askarrellut myös itsenäisyyspäiväkynttilöitä ja tonttutikkuja. Nukkarin nurkkaan on ilmestynyt joulutakka ja ryhmätilaan tonttuovi, jonka eteen ilmestyy päivittäin uusia juttuja. Huomaakohan kukaan?

punainentorni, pandat, jouluaskartelut

 

Eskarit ovat harjoitelleet S-kirjainta erilaisten tehtävien ja kiertopisteiden avulla. Matikassa on harjoiteltu lukumäärän ja numeromerkin vastaavuutta pelaamalla lautapelejä.

Torstaina oli suuri urakka kun valmistimme liki 100 pizzaa Kartanon keittiössä! Eskareiden perheet saivat etukäteen tehdä pizzatilauksen ja niiden mukaan sitten pizzoja tehtiin. Hauskaa oli mutta ihan heti ei samanlaista urakkaa tehdä. Pizzarahoilla teemme teatteriretken.

Jouluisia lankatonttuja aloitettiin tekemään mutta langan loppuessa kesken hommat jatkuvat myös ensi viikolla.

 

Viikko 47

Lapsen oikeuksien viikolla Linnan lapsoset saivat osallistua vieläkin aktiivisemmin toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.

Tiistaina koko talossa vietettiin Lapset päättää -päivää. Jokaisessa ryhmässä toteutettiin lasten toiveita parhaalla mahdollisella tavalla. Välillä toivomukset oli hieman hankalampia toteutettavia (matka laivalla Tukholmaan)...

Keltaisen salin lapset reissasivat ahkerasti. Ensin tiistaina Tropicarioon, jossa nähtiin jos jonkinlaista liskoa ja lintua.

keltainensali, tropicario

 

Torstaina lähdettiin yhdessä Keltainen sali, Punainen torni ja Eskarit Tanssiteatteri Raatikkoon katsomaan, kuinka Pottuwarvas lomailee. Bussi haki ja toi ihan päiväkodin edestä - olipas se helppoa ja mukavaa. Esityskin oli ihana ja lapset pääsivät osallistumaan siihen.

keltainensali, punainentorni, eskarit

 

Punaisen salin 3-5-vuotiaat ovat jatkaneet jouluisia askarteluja ja ikkunat ovat saaneet hienoja, talvisia koristeita.

 

Eskarit ovat tutustuneet O-kirjaimeen: erilaisia tehtäviä ja harjoituksia niin eskariluokassa kuin perjantain metsäretkelläkin. Lapset päättää -päivänä eskarit toivoivat mm. seuraavia asioita tehtävän: HIFK:n pelin katsominen, lumihiutaleiden askarteleminen, tutkitaan miten tulivuori syntyy, pelataan koko porukalla futista, käydään Eve-open luona retkellä. Osa näistä toteutettiin viikon aikana, osa jäi vielä odottamaan sopivaa ajankohtaa.

Metsäretkellä huomattiin meren jo hieman jäätyneen. Kyllä se talvi sieltä tulee! Aloitettiin myös jouluaskartelut: ikkunaan tehtiin hieno kuusi paperisuikaleketjusta ja lumihanki lumihiutaleista. Myös lankatonttuja tehdään ja sitä mukaa, kun keksitään, askarteluja valmistetaan.

eskarit, linnaneskarit, lapsenoikeuksienviikko

Viikko 46

Punaisessa salissa pienet leikkivät, kävivät kävelyretkellä, askartelivat ja puuhailivat yhdessä.

punainen_sali, lastenoikeuksienviikko

 

Keltaisen salin lapset ulkoilivat paljon. Myös erilaisia kädentaitoja tehtiin: muovailtiin ja pelattiin erilaisia pelejä.

keltainen_sali, lastenoikeuksienviikko

 

Punaisessa tornissa 3-5-vuotiaat kävivät metsäretkellä ja aloittivat jouluaskartelut. Myös jotain kummaa ilmestyi lattianrajaan: Tonttuovi! Sitäkös tekisi mieli kurkistella.

 

Eskareilla viikon aikana harjoiteltiin mittaamaan erilaisia asioita eri tavoin: mittanauhalla, viivottimella, pikkuautoilla, itsellään, askelilla... Voi kuinka paljon onkaan mahdollisuuksia mitata asioita! 

Keskiviikkona kävi Kartanon viskarit tutustumassa eskaritoimintaan. Ensin leikittiin pihaleikkejä ja sitten siirryttiin sisälle kiertopistehommiin. Iloisia ja reippaita lapsukaisia! 

Torstaina käytiin Masalan monitoimitalolla liikkumassa. Opittiin mm. hämähäkkifutista ja leikki nimeltä Toffee. Kivaa oli! Ensi vuoden puolella sitten uudelleen.

Metsäretkellä nautittiin mukavasta syyssäästä ja siirrettiin tuulen kaatama iso puu pois tieltä muutaman voimamiehen avulla. Aloitimme myös mehiläisvahakynttilöiden valmistamisen tulevia joulumyyjäisiä varten. Nyt meillä tuoksuu hyvältä! 

eskarit, linnaneskarit, eskaritoimintaa

 

Viikko 45

Kulunut viikko on ollut perheen tärkeälle ihmiselle - isälle tai muulle tärkeälle henkilölle - lahjojen, korttien ja aamupalan valmistamista pullollaan. Joka ryhmä on tehnyt omia, upeita lahjoja: mukeja, parkkikiekkoja, räppejä... Torstaiaamuna perheiden tärkeät ihmiset tulivat sankoin joukoin syömään lastensa kanssa aamupalaa ja viettämään hetkisen päiväkodilla.

Punaisen salin lapsilla on vietetty musiikkihetkiä, käyty leikkipuistoreissulla, maalattu ja tehty palapelejä.

punainen sali, isänpäiväviikko

 

Keltaisessa salissa on laulettu lasten toivelauluja, tehty retki lasten toiveesta leikkipuistoon sekä kuunneltu jännittävä tarina "Muumit ja Taikatalvi". Isät saivat lahjaksensa sakonestolaitteet eli parkkikiekot.

keltainen sali, isänpäiväviikko

 

Punaisessa tornissa on ulkoiltu paljon, askarreltu ja leikitty. Isät saivat lahjaksi hienot mukit.

 

Eskareiden viikkoon on kuulunut paljon kaikenlaista toimintaa: eskaritehtäviä, paljon ulkoilua ja leikkejä. Keskiviikkona Taaperon viskarit tulivat tutustumaan Linnan eskareiden toimintaan. Isänpäivälahja ja -kortit valmistuivat, lahjaksi tehtiin Isänpäivä-räp, joka kertoo siitä, minkälainen iskä on ja mitä iskä oikein tekee. Räp sai ensi esityksensä isänpäiväaamupalalla torstaina. Perjantaina oli vuoden toiseksi viimeinen uintireissu.

linnan eskarit, isänpäiväviikko

 

Viikko 44

Kulunut viikko on ollut täynnä hämäriä hommia, pimeitä puuhia ja tummia touhuja - koko päiväkoti on valmistautunut viettämään Halloweenia eri tavoin. Myös lähestyvä Isänpäivä on ohjannut toimintaa osaltaan.

Syyskahvilan tuotolla hankittiin päiväkodille uusia, kivoja leluja, joiden parissa lapset ovat viihtyneet mainiosti.

Punaisen ja keltaisen salin lapset viettivät yhteiset Halloween-juhlat. Keltaisessa salissa teemana ovat olleet erilaiset ammatit. Lapset ovat tuoneet eri ammatteihin liittyviä esineitä päiväkotiin ja lapset ovat saaneet kertoa niistä.

punainensali, keltainensali, halloween

keltainensali, uusialeluja

Punaisessa tornissa Halloween-juhlat juhlittiin alakerran ryhmien kanssa torstaina. Isänpäivälahjojen askartelu on loppusuoralla ja ulkoiltu on paljon. Tiistaina käytiin teatteriretkellä Sellosalissa katsomassa "Mukamas Hiirulainen sirkuksessa" -esitys.

Eskareilla on ollut kiireinen viikko. Alkuviikosta harjoiteltiin Nassikkapainia ja jumpattiin sekä valmisteltiin eskaritiloja keskiviikon Pimeän bileitä varten. Pimeän bileissä suuren suosion sai disco - voi sitä ilmakitaroiden soitantaa ja hienoja muuveja!

Torstaina lähdettiin retkelle Helsinkiin. Eskaripäivä alkoi kaikilla jo 8.15, kun lähdimme reippaasti kävelemään Masalan asemalle junaa odottelemaan. Hyvissä ajoin saavuttiin ja junakin oli myöhässä. Perillä kävelimme Helsingin Kaupunginmuseolle Isomummon aikaan -näyttelyyn samalla nähtävyyksiä ja maisemia katsellen. Kylläpä näkyikin kaikenlaista! Ei meinannut kävelykään onnistua kun oli niin paljon katsottavaa. 

Saimme tutustua lasten elämään 1900-luvun Helsingissä sekä vierailla 1970-luvun mummolassa. Eskareita kiinnosti todella paljon kuulla tarinoita ja nähdä vanhoja leluja sekä piipahtaa voimakkain värein sisustetussa mummolassa. 

Paluumatka asemalla tehtiin raitiovaunulla, monelle matka oli ensimmäinen ja pettymys suuri, kun jouduttiin ratikasta pois hyppäämään liian nopeasti. 

Isänpäiväaskartelut ovat kovaa vauhtia valmistumassa mutta suurin - ja vaativin - osa on vielä tekemättä. Ensi viikolla onkin kiire ;) !

linnaneskarit, halloween, isomummonaikaan

 

Viikko 43

Syysloman jälkeen Punaisen salin lapsoset ovat maalanneet, piirtäneet, lauoaneet ja soittaneet ja lukeneet paljon satuja. On ollut myös leffapäivä ja käyty metsäretkillä.

Punainen sali

Keltaisessa salissa on tehty isänpäiväyllätyksiä ja käyty ruokakaupassa.

 

Punaisen tornin Kalat -ryhmä askarteli tällä viikolla vekkulit hämähäkit lähestyvän Halloweenin kunniaksi. Runsaasti liimaa, piipunrasseja, kartonkia ja sakset ja lopputulos on näin hieno. Jokaviikkoisella metsäretkellä löytyi taas uutta ihmeteltävää kavereiden kanssa.

Keltainen sali, kalat

Pandat -ryhmä pääsivät keräämään suppilovahveroita sekä nauttimaan ihanista väreistä. Halloween lähestyy ja sen myötä on tehty myös askarteluja. 

Punainen torni, pandat

 

Viskarit askartelivat heijastimia, kävivät metsäretkellä ja ovat ulkoilleet paljon.

 

Eskarit ovat harjoitelleet jonojen järjestämistä eri tavoin sekä tutustuneet i-kirjaimeen. Ihmeteltiin YK:n päivää, askarreltiin heijastimia ja tulevia Pimeyden bileitä varten erilaisia jännittäviä koristeita. Ulkoiltu on paljon raikkaassa syyssäässä. 

Linnan eskarit, eskaritouhuja

 

Viikko 42

Syyslomaviikolla on ollut rauhallista. Ulkoilua, lettukestejä ja leikkejä alakerran väellä, yläkerran lapset ovat tehneet riisisuklaata ja askarrelleet Halloween-koristeita.

syysloma_askartelu_halloween

 

Viikko 41

Kostea ja lämmin ilma on palannut. Upeita syksyn värejä joka puolella, aurinko hehkuttaa värit loistamaan vieläkin hienompina! Välillä saadaan sadetta ja tuulta, lehdet lentää. Syksy!

Punaisen salin pikku väki on ulkoillut ja leikkinyt hiekkaleikkejä - kosteasta hiekasta saa aikaan kaikenlaista kivaa!

punainen sali, hiekkaleikit, syksyKe

 

Keltaisessa salissa on askarreltu pandoja ja jumpattu eri toimintapisteissä, joihin jokainen pääsi omalla vuorollaan.

keltainen sali, jumppa, syksy

 

Punaisen tornin Kalat tekivät hienoja "Kalat vedessä" -taideteoksia. Harjoiteltiin märälle paperilla maalausta ja painettiin omat värikkäät kalat uiskentelemaan. Metsäretkellä metsähevosella ratsastettiin tällä kertaa Amerikkaan tai Tanskaan, jolla kuitenkin on oma moottori, joka pärisee.

punainen torni, kalat, syksy, askartelu

 

Eskarit tutustuivat A-kirjaimeen. Sitä harjoiteltiin monin eri tavoin: sormella mannaryynitarjottimelle, Mollan ABC-ohjelmalla, TiPseillä askartelemalla, etsimällä kirjainpalikoista... Tutustuttiin myös asioiden luokitteluun: miten eri tavoin voi samoja asioita luokitella?

Käytiin myös piirtämässä pienissä ryhmissä syksyisiä maisemakuvia vahaväreillä. Istuttiin ja ihailtiin, suunniteltiin ja toteutettiin. Linnun laulu muuttui nuoteiksi paperille.

Viimeinen viikko ennen syysloma huipentui perjantain junaretkeen Kauklahden Laivapuistoon. Uppoavassa laivassa leikit veivät mennessään ja välillä pääsi kiipeilemään hurjan korkeaan köysitorniin. Nyt vietetään ansaittu loma eskarihommista ja palataan entistä innokkaampina!

eskari, Linnan eskarit, syksy, retki

 

Viikko 40

Onpas ollut Linnassa touhua ja tohinaa kuluneen viikon aikana! Punaisen salin lapset ovat ulkoilleet ja leikkineet ahkerasti.

Keltaisen salin viikko alkoi kauan odotetulla retkellä oopperaan. Ensin matkustettiin junalla Helsingin Rautatieasemalla, josta jatkettiin matkaa ratikalla kohti Oopperataloa. Ennen esitystä oli aikaa vielä käydä ihmettelemässä remontin keskellä olevaa Olympiastadionia ja Paavo Nurmen patsasta. Esityksen jälkeen käytiin herkuttelemassa Hesburgerissa ja ruokaa sulateltiin kävelemällä takaisin Oopperalta Rautatientorille. Mahtava reissu, vaikka vähän jo paluumatkalla väsyttikin!

keltainen sali, ooppera, retki Helsinkiin

 

Punaisessatornissa Kalojen pienryhmä kävi metsäretkellä. Siellä ratsastettiin puuhevosella Ruotsiin ja eväänä matkalla oli parsakaalia ja kukkakaalia.

kalat, punainen torni

 

Pandojen pienryhmän akvaarioprojeksi on edennyt loppusuoralle ja viikon kuluttua on lopputulos nähtävillä. Kuralätäkkötansseja on tanssittu ja metsäretkellä leikitty variksia, jotka etsivät matoja (=langanpätkiä) ruuaksi. Tehtävä ei ollutkaan ihan niin helppo kuin mitä alunperin suunniteltiin, vihreät ja siniset madot kun katosivat kummasti sammalmättääseen. Uimaranta oli kadonnut veden alle, siinä sitten ihmeteltiin, miten sinne laiturille pääsee uimaan.

pandat, punainen torni

 

Viskareiden viikko on mennyt ulkoillessa, pelatessa, leikkiessä ja tutustuessa uuteen varhaiskasvattajaan Heiniin. Heini aloitti meillä Linnassa maanantaina lastenhoitajana.

 

Eskareilla on ollut viikko täynnä tohinaa. Maanantaina saatiin kovasti odotetut uudet pöydät ja tuolit. Nyt mahtuu kaikki 16 eskaria ruokailemaan, tekemään tehtäviä, pelaamaan ja vaikka omalla tuolilla oman pöydän ääressä. Toinenkin eskarin alusta odotettu "kaluste" saapui ja löysi paikalleen - nimittäin ison tv:n seinäteline! Nyt on mukava katsella Seikkailujen eskarin digimateriaalia isolta näytöltä, tehdä mediajuttuja, katsella omia ja toisten ottamia kuvia tai videoita ym. Käytiin jakamassa Maatilapuodin mainoksia muutamiin laatikoihin ja leikittiin yhteisiä ulkoleikkejä Kartanonrannan koulun 1A-luokan kanssa. Torstaina päästiin Masalan monitoimitalolle liikkumaan. Siellä leikittiin ja liikuttiin ja nautittiin. Viikko huipentui perjantain uimakouluun. Saattaapi olla, että eskareita nukuttaa tänä viikonloppuna!

eskarit

 

Viikko 39

Syyskuun viimeisellä viikolla Linnassa juhlittiin satokauden päättymistä koko talon voimin. Kirkkonummen Maatilapuodista ja K-market Masalasta saadut kasvikset ja hedelmät päätyivät mm. eskareiden pilkkomana keskiviikkoaamun Syystorille lasten maisteltavaksi. Maisteltiin sekä tuttuja ja turvallisia että uusia ja jännittäviä makuja!

 

syystori

Punaisen salin lapset kävivät alkuviikosta retkellä Espoon keskuksessa Entressen uudella leikkipaikalla, samalla reissulla herkuteltiin myös jäätelöllä. Herkuttelu jatkui itse tehtyjen pizzojen merkeissä.

 

Keltainen sali kävi naapurissa, Taaperoilla, leipomassa herkkuja (porkkanasämpylöitä ja peltileipää) myyntiin Syyskahvilaan ja samalla leikittiin uusien kavereiden kanssa.

Punaisen tornin väki jatkoi akvaarioiden valmistelua, osa saikin omansa valmiiksi. He kävivät myös metsäretkellä, jossa kuvattiin hienoja tauluja ja kerättiin iso kasa roskia, joita metsään oli heitetty. Puunrungon päällä oli kiva keinua. Syyskahvilaan leivottiin makoisaa porkkanakakkua.

metsäretki

Eskarit miettivät, minkälaisia asioita voi vertailla. Pituutta, painoa, kuka on hassuin... Vertailuun liittyviä tehtäviäkin tehtiin Seikkailujen eskari -kirjasta. Syyskahvilaan tehtiin porkkanapannaria. Kasvismaistiaisten pilkkominen oli jännää puuhaa ja se rauhoitti kummasti touhukkaampaakin lapsosta. Metsäretkellä leikittiin ja evästeltiin ja lähdettiin nopsasti pois tuulen yltyessä niin, että puut alkoivat paukkua. Hui! 

                               syystori

 

Viikko 38

Kuluneen viikon aikana on ulkoiltu paljon ja keskiviikkona oli valokuvaus, joka jännitti koko porukkaa kovasti.

Punaisen salin lapset ovai käyneet  metsäretkellä, leikkineet ja laulaneet.

Keltaisen salin väki rakensi oman hienon kaupan, valistivat itse lasten toiveruokaa, muovailivat, askartelivat hurjia lepakoita ja leikkivät paljon.

 

Punaisessa tornissa käytiin metsäretkellä keräämässä sieniä, aloiteltiin akvaarioprojektia ja lauleltiin syyslauluja.

Eskarit saivat joukkoonsa uuden tytön - nyt meitä on 16! Maanantaina nautittiin ihanasta kura-sade-kelistä pihalla leikkien kuraleikkejä ja rakennettiin tulivuori, jonne kannettiin laava ämpäreitä. Eskarit bongailivat eläimiä lähipuistossa ja harjoittelivat omaa nimeään eri tavoin (maalaamalla, kirjoittamalla kynillä ja sormella mannaryynitarjottimeen, askartelemalla jne). Metsäretkellä etsittiin kiva asia kehystettäväksi ja kuvattavaksi. Perjantaina käytiin ensimmäisellä uintireissulla Kirkkonummen uimahallissa. Voi niitä ihania ilmeitä, kun vesileikit on niiiiiiiiin kivoja!

Viikko 37

Punaisen ja Keltaisen salin lapsoset ovat ulkoilleet viikon aikana paljon. Keltaisessa salissa lapset olivat toivoneet ryhmään jotain pelottavaa joten lasten toiveesta:

Punaisen tornin porukka on käynyt metsäretkellä keräämässä heiniä, joista tekivät hienoja asetelmia. Perjantain kruunasi disco.

 

Eskarit askartelivat hienoja auringonkukkatauluja auringonkukansiemenistä ja kierremakarooneista, tekivät itselleen välipalapizzoja ja metsäretkellä ihmeteltiin raunioita leikkien lomassa.

Viikko 36

Tällä viikolla Punaisen salin lapsoset kävivät metsäretkellä ja leipoivat. Keltaisessa salissa oli Punahilkka -pöytäteatteriesitys. Alakerran lapset saivat myös nähdä, kuinka pihan hiekkalaatikko sai lisää hiekkaa.

 

Punaisessa tornissa on ulkoiltu, askarreltu, tehty viskaritehtäviä, leikitty ja laulettu. Kierrätyskeskuksesta kävi ohjaaja kertomassa lapsille kierrätyksestä.

 

Eskareiden viikko meni muotoja tutkien, eskarikirjaa tehden, ulkoillen monta kertaa päivässä, metsäretkelläkin käytiin ja saimme Kierrätyskeskuksesta vieraan, jonka kanssa perustimme matokompostin. Nyt sitten seuraamme, ruokimme, kastelemme ja huolehdimme tunkiolieroista koko eskarivuoden ajan.

 

Viikko 35

Linnan lapset pääsivät alkuviikosta tutustumaan paloautoon ja palomiehiin. Voi kuinka olikaan jännää ja kivaa, kun paloauto ajoi parkkipaikalle! 

Punaisen salin lapsoset pääsivät paloautoon istumaan - taitaa olla tulevaisuuden palomiehiä tässä.

 

Keltaisen salin lapset kävivät metsäretkellä ja grillailemassa Sipulinrannassa. Nyt onkin mitä mainioimmat ulkoilusäät.

 

Punaisessa tornissa on ulkoilun lisäksi aloitettu satokauden askartelut ja näin hienoja tauluja on seinille laitettu.

 

Eskareille palohenkilöstöllä olikin tärkeää asiaa. Käytiin läpi erilaisia tilanteita, joissa pelastuslaitosta tarvitaan, palohälytinasiaa, miten soitetaan apua ja 112 -sovelluksesta kännykkään oli myös puhe. Eskarit olivat innokkaasti mukana ja keksivät monia erilaisia tilanteita, milloin voi joutua soittamaan 112:en. 

Metsäretkellä eskarit luontobongasivat ja leikkivät. Käytiin myös retkellä leikkipuistossa.

🍎              🍏               🍎               🍏               🍎              🍏              🍎              🍏

Viikko 34

Viikon aikana on ulkoiltu paljon ja ilmakin alkaa pikkuhiljaa muuttumaan viileämmäksi, sateitakin on saatu.

Keltainen sali kävi junalla Entresseen kirjastossa. Kirjastosta löytyikin monta jännittävää kirjaa, joita luettiin yhdessä. Lainakin kirjoja myös päiväkodille mukaan ja pian luntaan tarinaa ”Kolme Iloista Rosvoa”. Kirjastoreissun jälkeen käitiin vielä Kotipizzassa herkuttelemassa.

Punaisessa tornissa tehtiin retki metsään ja siellä askarreltiin metsähahmoja luonnonmateriaaleja käyttäen. Lisäksi on askarreltu omiin lokeroihin pienryhmittäin kuvat.

 

Viskarit ovat viikon aikana opetelleet muotoja, tehneet metsäretken ja metsämaalauksia sekä pelanneet jalkapalloa.

Eskarit ovat jatkaneet kynäpussien ompelua, harjoitelleet ohjeiden mukaan tekemistä eskaritehtävien kautta, käyneet metsäretkellä ja koodanneet.

 🥕          🌽           🥕           🌽           🥕            🌽

Viikko 33

Niin on uusi toimintakausi käynnistetty ja Linna on täynnä lapsia - niin vanhoja kuin uusiakin. Kasvattajien määrä on myös lisääntynyt ja uusia kasvoja näkyy joukossa. Ryhmien kokoonpano on tänä syksynä seuraava: Punaisessa salissa on alle 3v, Keltaisessa salissa 3-4v, Punaisessa tornissa 3-5v ja Keltaisessa tornissa viskarit ja eskarit. Eskari toimii Linnassa jo toista vuotta! 

Punaisen salin lapset kävivät viikon aikana metsäretkellä. Siellä tutkittiin ja ihmeteltiin, syötiin eväitä ja etsittiin kengurun kotia.

 

Keltaisen salin väki on ollut paljon pihalla. Ulkona on tehty ampiaisansoja ja pidetty juoksukilpailut lähipuistossa. Myös perjantaitanssit olivat ulkona. Sisällä on mm. rakennettu iso junarata eteiseen, jonka ympärille rakentui kaupunki.

Punaisen tornin lapset ovat ulkoilleet ja leikkineet, lorutelleet ja leiponeet kaurakeksejä.

Viskareilla on ollut mm. monistetehtävä, jossa etsittiin oman nimen kirjaimia ja harjoiteltu A-kirjainta väritystehtävässä. On ollut legorakentelua, lautapelejä ja ulkoilua.

Eskarissa on tutusteltu uusiin kavereihin, eskarikäytäntöihin, tehty ensimmäisiä eskaritehtäviä kirjasta, aloitettu kynäpussien ompelu, oltu ulkona ja paljon, paljon muuta. Ampiaiset ovat kiusana sekä ulkona että sisällä - kummasti ne aina eskareiden ruokailuun löytävät. Saimme myös uudet, hienot laitteet erilaisten mediataitojen harjoittelemiseen ja viikko huipentuikin eskareiden ja viskareiden yhteiseen leffahetkeen perjantaina lounaan jälkeen. ”Miten sä sait tuon telkkarin kuvan tuohon seinälle?” Nii-in, siinäpä ihmettä kerrakseen!

 🌸              🌼                🌸                  🌼

Viikko 24

Tenava-Linnan uutiset vaikenevat tältä toimintakaudelta. Palaamme jälleen elokuussa uuden toimintakauden alkaessa!

Punaisen tornin lapset askartelivat alkuviikolla ihania kesäkoristeita, eskarit ja viskarit hienoja pallokaloja.

Yläkerran eskarit kävivät moikkaamassa keskiviikkona Nissnikun päiväkodin eskareita ja saivat tunkiolierojen laskentaan.

Torstaina yläkerran lapset aikuisineen lähtivät aikaisin aamulla retkelle Isoon Vasikkasaareen. Kahdella bussilla ja yhdellä lautolle tehtiin sekä meno- että paluumatka. Menomatkalla lauttakyyti jännitti ja matkasimme lautan alakerrassa. Paluumatkalla oltiin jo vanhoja tekijöitä ja matkustettiin lautan yläosassa maisemista nauttien. Vasikkasaaressa käytiin uimassa, leikittiin hiekkaleikkejä, rapsutettiin lampaita, syötiin eväitä ja leikittiin. Olipa hieno reissu! Oikein ihanaa kesää kaikille!

 

 🍀              🌿                🍀               🌿                🍀              🌿                🍀            

Viikko 23

Toukokuun loputtua moni lapsista jäi joko kesälomalle tai kokonaan pois päiväkodista. Ryhmissä on  vähemmän lapsia ja toiminta on rauhallisempaa.

Punaisen salin lapset ovat nauttineet ulkoilusta ja maalanneen hienoja taideteoksia.

Keltaisen salin väki teki kevätreissun Korkeasaareen. 

Yläkerrassa on laulettu ja leikitty, naurettu ja tanssittu. Perjantaina eskarit ja viskarit kävelivät kirjastoon palauttamaan muutaman lainatun kirjan ja takaisin palattiin bussilla.

 

☀️                     🌤                     🌦                    ☀️                   🌤                      🌦

Viikko 22

Kulunut viikko on mennyt kevätjuhlaharjoituksissa ja haikeissa tunnelmissa. Osa lapsista on jäänyt kesälomalle tai kokonaan pois ja eskari päättyi.

Seuraavaksi kuvia kevätjuhlistamme.

Juhlat alkoivat Hannan tervetuliaispuheella. Ensimmäisenä esiintymisvuorossa olivat viskarit, jotka lauloivat Kevätsää lämmittää sekä lausuivat runon. 

Punaisen salin lapsoset esittivät laululeikin Piiri pieni pyörii.

Seuraavaksi Keltaisen salin lapset esittivät laulut Hepokatti sekä ruotsinkielisen Yxan, byxan.

Punaisen tornin lapset lauloivat Leskenlehti -laulun.

Lopuksi vuorossa olivat eskarit. He esittivät opettajansa kanssa yhdessä sanoittaman Linnan eskarit räpin. Esityksen löydät Norlandian Facebook- sekä Instagram -sivuilta.

Nämä eskarit ovat Linnan ensimmäiset. Eskari on ohi, nyt alkaa kesäloma ja rentoutuminen sekä valmistautuminen koulutielle. Hyvää matkaa!

🌹           🌷            🌹            🌷             🌹

Viikko 21

Helle se vaan jatkuu. Piha on kovin kuiva ja pölisevä mutta sekös vauhtia haittaisi! 

Ulkoilun lisäksi Keltaisen salin väki on jumpannut aamuisin saadakseen päivän vauhtiin.

Eskareiden viikko huipentui kaikkien kovasti odottamaan ja jännittämään YÖESKARIIN. Torstaina klo 18 lapset tulivat kimpsujen ja kampsujen kanssa päiväkotiin. Ensimmäisenä lähdettiin uintiretkelle Sipulinrantaan. Vesi oli ihanan lämmintä ja hauskaa oli!

Sitten oli lasten toisen toiveen vuoro, leffa ja herkkuhetki karkkia, sipsejä, popcorneja ja hotdogeja mussutellen. Ilta ja yö meni hienosti, lapset nukkuvat hyvin ja aamulla heräilivät virkeinä naureskellen että olipa aika outoa herätä ja olla heti päiväkodissa. Tässä vielä lasten piirtämiä kuvia yöeskarimuistoista.

 

🐠                   🐬                    🐠                    🐬                    🐠                      🐬

Viikko 20

Helteisestä säästä nauttien viikko on kulunut leppoisissa merkeissä.

Punaisen salin lapset sattuivat paikalle, kun poliisit vieraili Kartanossa. Hmm, mitähän tuolla oikein tapahtuu...?

Keltaisen salin väki teki retken Isoon Omenaan.

Punaisen tornin lapset ovat naatiskelleet ja käyneet retkellä puistossa ja nurmikentällä.

Eskareilla on takana aika jännä viikko. Maanantaina lähdettiin Norlandian kahden muun eskariporukan - Talon ja Tillin - kanssa yhteiselle kevätretkelle kotieläinpuisto Rehndahliin tilausbussilla. Meidän eskarit ovat keränneet retkirahat ihan itse Joulubasaari ja pulla-perunarieska -myynneillä.

Torstaina eskarit kävivät tutustumassa tulevaan opettajaan ja luokkakavereiden - tämäkös vasta jännittikin! Onneksi kaikki tuntui tyytyväisiltä tutustumisaamun jälkeen ja intoa puhkuen nyt odotetaan koulun alkua.

Eskarit osallistuivat Lasten lintuviikkoon käymällä perjantaina kiikareiden kanssa tähyilemässä merkkejä pesintäpuuhista. Onnistuimmekin näkemään, kun räkättirastaat hätyyttivät varista pois pesältään.

 

 

Viikko 19

Jälleen lyhyempi viikko ja kovasti touhua. Punaisessa salissa on tehty katutaidetta ja harjoiteltu potkulautailua.

Keltaisen salin poppoo on käynyt grillailemassa Sipulinrannassa.

 

Yläkerran poikien ehdoton suosikki pihalla on sähly. Siellä pelaa niin pienet kuin isotkin.

Punaisen tornin ja viskareiden äidit saavat lahjaksi kukkasia ja kortteja. 

Pihalla leikitään erilaisia hiekkaleikkejä ja löydetään uusia ystäviä.

Eskarit tekivät tänä vuonna aineettomat lahjat äideille. Eskarit tekivät yhdessä ryhmäsadun, jonka lukivat videolle. Videosta tehtiin linkki QR-koodin taakse, joka sitten avataan. 

Eskarissa harjoitellaan seuraavien viikkojen aikana mm. kellonaikoja. Tätä varten askarreltiin tietenkin jokaiselle oma rannekello.

Lisäksi on bongattu autojen rekisterikilpiä.

Tiistaina käytiin tutustumassa kouluun: säännöt, välitunnit, ruokailu, päivän kulku, miten löydän vessan/ulos/oikean luokan ynnä muita tärkeitä asioita.

Ihanasta, kesäisestä nauttii kaikki.

Keskiviikkoaamuna juhlistettiin äitejä joogan ja aamiaisen merkeissä.

 

Viikko 18

Vapun jälkeen Punaisen salin pienet ovat nauttineet ulkoilusta ja käyneet metsäretkellä.

 

Keltaisessa salissa ulkoilun lisäksi on leikitty mm. keltaisia käärmeitä.

Pihalle ilmestyi traktorin rengas ja siitä onkin saatu jos jonkinlaista leikkiä aikaan. Tässä Punaisen tornin lapset näyttävät, kuinka sitä pitkin kävelemällä voi harjoitella tasapainoa tai leikkiä olevansa poreammeessa.

Eskareilla on tällä viikolla ollut projektina kerätä rahaa kevätretkikustannuksiin. Eskarit leipoivat tilausten mukaan myyntiin pullia ja perunarieskoja.

      ☀️          🌹          ☀️           🌹            ☀️             🌹             ☀️

Hauskaa Vappua!

Viikko 17

Kaikenlaista kivaa on taas viikon aikana Linnassa tapahtunut ja tehty!

Punaisen salin lapset leipoivat kaurakeksejä ja kävivät metsäretkellä. 

 

Keltaisessa salissa on ulkoiltu, askarreltu ja leikitty kampaamoleikkejä. 

 

Punaisessa tornissa käytiin Sipulinrannassa ihailemassa sulanut merta ja perjantaina askarreltiin ilmapalloja vapuksi.

Viskarit kävivät eskareiden kanssa maanantaina metsässä. Eskareiden Partioviikkoon liittyen Kuninkaantien kipinöistä käytiin esittelemässä partiotoimintaa ja eskarit saivat mm.harjoitella tekemään merimies-solmuja ja kokoamaan trangian. Harjoittelimme myös soittamaan hätänumeroon sekä hoitamaan pieniä haavoja.

 

 

Viikko 16

Viikko on ollut täynnä ulkoilua uskomattoman lämpimässä säässä, salaisia askarteluja ja teatteria.

Torstaina päiväkodissamme vieraili teatteri Viidakkopöllö, jonka esitys kertoi Kerttu Kanin synttäreistä. Esitystä oli katsomassa kaikki lapset ja aikuiset.

Perjantaina väki lähti - Punaista salia ja eskareita lukuunottamatta - bussilla Tanssiteatteri Raatikkoon. 

Alakerran väki on puuhaillut nuppihelmillä ja laulelleet. Keltaisessa salissa oli iltapäiväkahvit vanhemmille maanantaina ja tiistaina lapsilla oli uintipäivä. Voi sitä polskuttelua ja kiljahduksia!

Eskarit ja viskarit kävivät yhteisellä metsäretkellä maanantaina, kun edellisperjantain retken leikit jäivät pahasti kesken. Maanantaina valmistui hieno maja.

 

Viikko 15

Kuluneen viikon aikana olemme nauttineet ihanasta, lämpimästä kevätsäästä. Ryhmät ovat ulkoilleet kovasti.

Ulkoilun lisäksi osa ryhmistä on jo aloittanut SALAISIA ASKARTELUJA erääseen tulevaan juhlaan liittyen 😉. 

Punaisen salin pikkuväki on kävi alkuviikosta retkellä, silloin metsässä oli vielä lunta.

 

Keltaisen salin lasten viikko päättyi perjantaitansseihin.

Punaisessa tornissa on askarreltu valtava muurahaiskeko söpöine muurahaisineen. Lapset voivat seurata kasvien kasvamista ikkunan eteen kootussa taimitarhalla, jossa kasvaa ainakin maissia, avokadoa ja basilikaa.

 

Eskareilla on tällä viikolla tutkittu värejä, tutustuttu pää- ja väliväreihin sekä tehty värikokeita leivinjauheella, vesiväreillä ja etikalla.

Eskareiden viikko päättyi metsäretkeen yhdessä viskareiden sekä Punaisesta salista kahden lapsosen kanssa. Tutkimme keväänmerkkejä, leikimme ja söimme eväitä sekä kuuntelimme ihanaa linnunlaulua.

☀️                ☀️                 ☀️                  ☀️                   ☀️                  ☀️                 ☀️                  ☀️

Viikko 14

Pääsiäisen jälkeen oli piha sulanut kovasti ja lapset pääsivät leikkimään ihania kuraleikkejä, melkein uidakin olisi paikoitellen pystynyt. 

Viikon jännittävin hetki oli näyttelijä Jarmo Mäkisen vierailu päiväkodissamme. Hän luki lapsille satuja. Keltaisen ja punaisen salin lasten satu oli Missä lohikäärme on piilossa?

 

Punaisen tornin ja Keltaisen tornin lapsille sekä eskareille Jarmo luki kirjan Viiru ja Pesonen - Kososen kukko. 

 

Pikkuhiljaa askartelut muuttuvat keväisemmiksi ja talviset askartelut riisutaan pois seiniltä ja ikkunoista. Yläkerrassa harjoitellaan nyt kovasti kaveritaitoja - miten toiselle puhutaan, voiko toista satuttaa. 

Eskareiden laudeliinaprojekti jatkuu, nimiä ommellaan koristeraitojen ja -kuvioiden lisäksi. Eskarikirjassa on enää muutama kirjain jäljellä tutustuttavaksi. Eskarit saivat omat viivottimet ja niiden kanssa on mittailtu asioita. BeeBot -robotin avulla harjoitellaan ohjelmointia.

🌹              🌹               🌹               🌹                🌹

Viikko 13

Pääsiäisviikolla on ollut touhua Tenava-Linnassa. Tiistaina kävimme pääsiäiskirkossa Masalan kirkolla katsomassa näytelmää ja keskiviikkoaamuna nautimme muskarikonsertista.

Punaisen salin pienet laulelivat pääsiäislauluja ja leikkivät ulkona hiekkaleikkejä. Ihanat kuraleikit, tervetuloa!

 

Keltaisen salin 3-4-vuotiaat nauttivat ihanan aurinkoisesta ulkoilusäästä, rakentelivat legoilla ja tekivät hama-helmitöitä. 

Punaisessa tornissa oli ulkoiluaikaan vieraillut kummallinen vieras. Se oli jättänyt valkoisia käpälän jälkiään pitkin poikin ja siellä täällä oli kasa papanoita. Lopulta jäljet papanoineen johtivat pesään, joka oli täynnä pieniä suklaamunia! 

 

Eskarit nappasivat viskarit mukaan matikkatouhuihin ja kiertelivät pareittain erilaisia matikkapisteitä. Niissä harjoiteltiin ainakin yhdistämään lukumäärä ja numeromerkki, tekemään TiPseillä numeroita, loogisilla paloilla mallikuvasta samanlainen sekä ohjelmoimaan BeeBot -robotti oikeaan yhteenlaskuun. Aika haastavia juttuja harjoiteltiin mutta kylläpä kuulosti olevan mieluista puuhaa.

 

 

*        *        *        *        *        *        *

Viikko 12

Tällä viikolla onkin ollut melkoista hulinaa Linnassa! Tiistaina vietimme koko talon yhteistä Aurinkojuhlaa. Ryhmät matkustivat kuka millekin aurinkorannalla uimaan, aurinkoa ottamaan ja herkkuja syömään. Eskareiden avaruusoliot Lima-planeetalta kävivät tekemässä tuttavuutta eri ryhmien reissuilla. Ensin Punaisen salin lomadiscossa, sitten napattiin Keltaisen salin lapset mukaan Lima-planeetalle tanssimaan ja lopuksi avaruusoliot valtasivat viskareiden ja Punaisen tornin paluulennon. 

 

Viikon aikana on myös ulkoiltu paljon keväisessä säässä. Tässä mallia näyttävät Keltaisen salin lapset rantareissultaan.

 

Punaisen salin pikkuväki sai maalailla aurinkoisia kuvia.

Yläkerran ryhmät ovat ahkerasti tehneet erilaisia pääsiäisaskarteluja. Keltaisen tornin lapset tekivät ihania tipuja munankuorissa ja keväisiä lankakukkia.

Viskarit istuttivat rairuohonsa munankuoriin ja tekivät seuraksi hauskoja kanoja.

Eskarit kasvattavat ruohopäitä. Niiden kasvua tutkivat TiPseistä tehdyt tipuset.

 

🌎                 🌛                  🌔                  ☄️

Viikko 11

Aurinko paistelee jo lämpimästi pakkasesta huolimatta ja pääsiäinen lähestyy. Ulkoilu maistuu mukavasti kaikille.

Kuluneella viikolla Punaisen salin pienet ovat kylväneet rairuohoja.

 

Naapuriryhmässä, Keltaisessa salissa, on rairuohojen kylväminen lisäksi leikitty mm. nukketeatterileikkejä.

Yläkerrassa Punaisen tornin lasten pääsiäisaskartelut jatkuvat. Mitähän noista roikkuvista jutuista oikein tulee?

 

 

Viskarit kävivät nautiskelemassa mäenlaskusta Sundsbergin luontopolulla.

 

Eskareiden avaruuspuuhat jatkuivat tälläkin viikolla. Pikkuhuoneen kattoon ripustettiin kuukiviä ja planeettoja sekä valmisteltu rakettia odottamaan ensi tiistain avaruusmatkaa. Viikon aikana on leikitty paljon barbeilla, tutustuttu R-kirjaimeen, ulkoiltu, jatkettu laudeliinan ompelua ja käyty uimakoulussa.

☀️                         ☀️                           ☀️                          ☀️                          ☀️

Viikko 10

Tällä viikolla Tenava-Linnassa on nautittu ihanasta talvisesta ulkoilusäästä ilman kovaa pakkasta eri tavoin ulkona touhuillen.

 

Punaisen salin lapset ovat leiponeet sämpylöitä ja olleet yhteisellä lauluhetkellä Keltaisen salin lasten kanssa.

 

Keltaisen salin väki on harjoitellut viikon aikana hienomotorisia taitoja tappitauluilla ja havainnointaitoja etsimällä ja tutkimalla kuvia.

 

Punaisen tornin lapset ovat aloittaneet jo pääsiäisaskartelut.

 

Viskarit askartelivat ihania, venkuloita pingviinejä.

 

Eskarit jatkoivat avaruusteemaa askartelemalla mm. kuukiviä ja astronautteja. Eskareiden viikko päättyi jälleen uimakouluun - MOLSKIS!

 

Naistenpäivän kunniaksi tarjosimme kaikille naisille takeaway kahvit ja konvehdit, iloisella mielellä otettiin aamukahvit vastaan!

 

 ❄️                        ❄️                       ❄️                        ❄️                        ❄️

Viikko 9

Tällä viikolla on Tenava-Linnassa ollut touhua ja tohinaa. Keskiviikkona Kalevalan päivänä eskarit tutustuivat Kalevalaan loruilemalla ja laulamalla kanteleen kanssa vuorolauluja. Ikkunoihin ilmestyi kalevalaislintuja ja suunniteltiin omia sampoja. Pienempien ryhmissä tehtiin kalevalasatuja ja askarreltiin Väinämöisiä.

 

 

Torstaina saapuivat vierailulle talon lasten isovanhemmat tai muut tärkeät ihmiset mukanaan vanhoja valokuvia, leluja tai muita vanhoja esineitä, joita saatiin katsoa ja tutkia sekä kuunnella niihin liittyviä tarinoita. Päivä jatkui leikkien.

Perjantaina eskarit aloittivat kevään uimakoulun Kirkkonummen uimahallissa. Hui kuinka hauskaa onkaan polskia ja loiskia!